Homepage / Servicii / Endodonţie

Endodonţie


Endodonția este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticul, prevenirea si tratamentul afecțiunilor pulpei dentare.

 

Pulpa dentară este un țesut moale, cu o structură complexa,  care asigură formarea de dentină secundară, nutriția , sensibilitatea și apărarea dintelui. Pulpa dentară este situată  intr-o cavitate din interiorul dintelui  numită camera pulpară și se extinde apoi la nivelul canalelor radiculare. Pulpa comunică la nivelul orificiului apical cu parodonțiul  ( totalitatea structurilor prin care dintele este atașat de osul maxilar/mandibular).

 

Afectarea pulpei dentare poate apărea în urma a numeroși  factori dintre care amintim:  evoluția cariei dentare spre profunzimea dintelui,   prezența obturațiilor coronare  extinse, traumatisme dentare. Indiferent pe unde vor pătrunde microorgansmele în pulpa dentară , vor determina o reacție inflamatorie de obicei ireversibilă, urmată de necrozarea țesutului . Lăsată netratată  infecția se răspândește în osul din jurul dintelui, în cele din urmă ajungandu-se la extracția dintelui respectiv.

 

Tratamentul endodontic constă  în eliminarea țesutului inflamat sau infectat,  indepărtarea în totalitate a dentinei alterate și infectate de la nivelul canalelor radiculare pentru a obține un mediu  cât mai steril și obturarea etanșă a întregului sistem endodontic.